Mapa serwisu Kontakt English
1
Roaming > Polski > Twój pobyt w Polsce > Wyżywienie >

Wyżywienie

Tradycyjna kuchnia polska jest niezwykle bogata.

Swoją różnorodność i wykwintność zawdzięcza tradycji kulinarnych narodów żyjących przez wieki obok siebie: Żydów, Ukraińców, Białorusinów, Litwinów i Ukraińców, a także wpływom Rosji, Niemiec, Czech i Austrii.
Można w niej odnaleźć specjały rozpoznawalne na całym świecie.

Polska słynie między innymi z wędlin. Nasze kiełbasy są cenione dzięki zastosowaniu tradycyjnych receptur i dawnych metod wędzenia
w dymie z jałowca lub aromatycznych drzew owocowych. Będąc
w Polsce nie można nie spróbować szynek, baleronów, polędwic, boczków czy znakomitych pasztetów z różnych gatunków mięsa.

Któż nie słyszał o polskiej wódce? To kolejna Polska specjalność, którą z pewnością docenią koneserzy mocniejszych trunków. Smakosze piwa również nie będą zawiedzeni. Polskie piwo, podobnie jak niemieckie czy czeskie ma dobrą jakość, a browary w Żywcu, Warce czy Elblągu działają od wieków i są znane na całym świecie.

Jak wygląda tradycyjny polski posiłek?

Tradycją polskich posiłków są dwudaniowe obiady. Jako pierwsze danie serwowana jest zupa: najczęściej rosół (bulion z drobiu lub mięsa wołowego, podawany z makaronem, posypany obficie zieleniną), żurek (przyrządzany na zakwasie z razowej mąki, podawany z ziemniakami, pokrajaną w kostkę wędliną i jajkiem na twardo) czy też czerwony barszcz (wywar z buraków, podawany z uszkami - małymi pierożkami
z grzybowym farszem lub z fasolą). Dosyć często na polskim stole możemy znaleźć również inne popularne zupy, m.in. kapuśniak, krupnik, zupa ziemniaczana czy pomidorowa.
 
Kulminacją obiadu jest drugie danie. Możliwości jego przyrządzenia jest wiele, ale najchętniej na polskich stołach gości kotlet schabowy
w panierce, z ziemniakami i kapustą.

Narodową potrawą Polaków jest bigos z kiszonej i gotowanej kapusty z dodatkiem różnych gatunków mięs, wędlin i grzybów. Często można spróbować również gołąbki (farsz z mięsa i ryżu bądź kaszy, zawijany w liście kapusty z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego).

Prawdziwym koneserom i smakoszom wykwintnej kuchni polecamy smalec – polski rarytas. Jest to wieprzowy tłuszcz, stopiony
ze skwarkami, kawałeczkami mięsa, wędlin, cebulką i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem, często również aromatycznymi ziołami. Idealny na przystawkę razem z świeżym pieczywem.

Obiad najczęściej kończy deser – w Polsce najczęściej podawane są ciasta, zwykle domowej roboty. Warto spróbować takich specjałów jak: ciasto drożdżowe, rolady z makiem i bakaliami, mazurki, jabłeczniki, serniki i pierniki. Smakoszom polecamy pączki nadziewane konfiturą
z róży.

Życzymy smacznego!

1
1
1
Copyright by Polkomtel S.A. | Designed by Zentropy Partners
1